Om oss
IMG_2535

Naava® - en luftrenare och världsnyhet lanseras i Sverige

Hässelby Blommor har slutit ett exklusivt samarbetsavtal med det finska riskkapitalbackade företaget NaturVention Ab, som utvecklat den aktiva växtväggen Naava®, och som uppmärksammats av bland andra Forbes Magazine. Att växter renar luften är ingen nyhet, men med hjälp av modern teknik inspirerad av NASA:s forskning har de finska utvecklarna lyckats med bedriften att öka växternas luftreningsförmåga hela 129 gånger. Det innebär att en liten växtväggsmöbel med 69 växter får samma luftrenande effekt som över 8 000 växter. Med andra ord är det nu möjligt att skapa ett inomhusklimat som vi normalt bara kan njuta av ute i den rena naturen. Det är en mindre revolution som bokstavligen suddar ut gränserna mellan högteknologi och natur.

- Dålig inomhusluft har bevisligen stor påverkan på människors hälsa och prestation på jobbet. Det har historiskt varit ett problem som varit svårt att åtgärda och som därför har förbisetts. När ett företag kan förbättra sin inomhusluften så kan det få mycket stor inverkan på de anställdas välmående och prestation - och inte minst på sista raden. Det här är en produkt som har ett sällsynt starkt business case, både för företagskunder och till exempel skolor, säger Erik Utas, VD för Hässelby Blommor.

Hemligheten bakom Naava-växtväggen är en aktiv hydrokultur som NASA upptäckte på 70-talet med biotransformationsprocesser som liknar dem som används vid vattenreningsverk.

- Lite enkelt kan man säga att Naava-väggen har ett inbyggt och i princip ljudlöst fläktsystem som gör att luftgenomströmningen blir mycket större. Det, i kombination med att växterna planteras i ett specialutvecklat substrat som består av bland annat aktivt kol, gör att luftreningsprocessen blir otroligt effektiv, säger Erik Utas, VD.

Naava-väggarna säljs och hyrs ut som fristående möbler, men kan även specialbyggas för att passa en större vägg med ett specifikt mått.

08 445 51 30 Kontaktformulär