Hässelby blommor

Järfälla kommunhus

“Inredningen och växterna i Ljusgården bidrar till ett välkomnande och attraktivt intryck av Järfälla kommun.” - Kristofer Duarte, kanslichef på Järfälla kommun.

Ljusgården i det nya inredningskonceptet för Järfälla kommunhus är en riktig naturupplevelse! Här har växter fått en framträdande roll och fungerar som inramning och är effektiva rumsavdelare.

Bakom projektet står inredningsstudion Projekt & Design som tillsammans med Witte Sundell arkitekter utvecklat ett rejält ansiktslyft för Järfälla kommunhus. Med det nya designkonceptet har ambitionen varit att skapa en välkomnade miljö som kombinerar funktionella ytor med trevliga gemensamma utrymmen. En naturlig plats för medarbetare och besökare att mötas, ta en fika och arbeta.

Hässelby Blommor har stått för design och installation av både växtinredning och den 8 meter höga lavväggen.

“Den massiva, gröna väggen i ljusgården fångar ögat direkt när du kliver in genom dörrarna och har blivit lite av en snackis” berättar Kristofer Duarte, kanslichef på Järfälla kommun. “Vid första anblick är det svårt att se vad väggen är gjord av och det är många som stannar upp och tittar.”

Väggen består av handplockad lav och är monterad i ett
självhäftande modulsystem. En produkt som utvecklats av det svenska företaget Nordgröna. Laven är certifierad och miljövänligt framställd i Skandinavien, vilket ur ett hållbarhetsperspektiv skapar ett stort värde.

Fördelen med lav är att den reglerar sin egen luftfuktighet och
kräver inget underhåll, som till exempel vatten. Förutom att laven
är estetiskt tilltalande fyller den även en betydande funktion som
ljudabsorbent.

“Den gamla ljusgården var tidigare sparsmakad och lite tråkig”
berättar Kristofer. “Väggen bakom trappan var från början kal i en
grå nyans. Genom att klä in väggen med lav har den fått ett mjukt
uttryck och blivit en effektfull blickpunkt”.

Naturmaterial, jordnära toner och gröna växter genomsyrar ljusgården.

Aktivitetsyta med grön växtlighet bjuder in till gemenskap under årets mer grå dagar.

Växtlighet och förvaring i kombination – ett lösning som är både yteffektiv och vacker.

Ljusgården har ett naturligt ljusinsläpp från taket vilket kommer
mer till sin rätt med det nya konceptet.

Kristofer berättar att det efter ansiktslyftet i lokalen är betydligt roligare att ta emot besök än tidigare – växtligheten och den vackra inredningsdesignen gör verkligen avtryck.

Trämöbler kombinerar förvaring med frodig grönska och utgör tillsammans med golvkärl i samma kulör ett snyggt komplement till den stora lavväggen.

“Inredningen och växterna i Ljusgården bidrar till ett välkomnande och attraktivt intryck av Järfälla kommun.” – Kristofer Duarte, kanslichef på Järfälla kommun.