Hässelby blommor

Johanson Design

Design, kvalitet och gediget möbelhantverk har tagit Johanson Design från en liten källarlokal i Markaryd till att bli ett internationellt företag i världsklass. Men vad är det egentligen som gör Johanson unika? För att svara på den frågan gör vi ett besök i Johansons showroom på Blekingegatan 22 i Stockholm, där Hässelby Blommor är utvald leverantör av all växtlighet.

Familjeföretaget Johanson Designs historia börjar redan 1953 i Markaryd. Det var där som bröderna Johanson startade sin fåtöljindustri i en enkel källarlokal som tapetserarverkstad. Företagets första produkt var en braskudde, tillverkade i galon, stoppande med träull och vadd. Idag utvecklar företaget designkollektioner för offentliga miljöer i samarbete med flera av de främsta formgivarna i branschen.

Som ett led i en anpassning till en mer hållbar framtid har Johanson Design valt att satsa på showrooms som byggts upp i Sverige, Norge, Tyskland, UK och USA. I Stockholms huserar man sedan 2021 i nya lokaler på 600 kvm i hjärtat av Södermalm.

Om Skandinavisk design, kvalitet och gediget möbelhantverk karakteriserar Johanson Design så är flexibilitet deras signum. Här är ingenting omöjligt säger Magnus Östlin, försäljningsansvarig på Johanson Design i Stockholm.

Ett stort urval av klädselmaterial och 399 olika RAL-kulörer för möblernas metalldelar är något Johanson Design är ensamma om att kunna erbjuda.

Miljöarbete är en stor del av Johanson Design som är både ISO 14001-certifierat och uppfyller kraven för produktmärkningen Möbelfakta. En hållbarhetsmärkning som förutom själva produkten även tar hänsyn till kvalitét och socialt ansvar.

Bland annat lanserade Johanson Design 2020 som första svenska möbeltillverkare stolen Pelican med EU Ecolabel. En miljömärkning som bland annat innebär att produkten måste bestå av en viss andel återvunnet material.

Med egna anläggningar i Markaryd kan företaget styra över sin produktion själva. Detta med full kontroll över alla led i tillverkningen.

Alla Johansons produkter framställs på ett väl genomtänkt sätt med möjlighet till återbruk och renovering. Här kan du lämna in dina gamla möbler eller kärl för ommålning i stället för att köpa nya. Tjänsten kallas REUSE och är en av fördelarna med att ha egna fabriker i Sverige och som gör Johanson Design helt unika i sitt slag.

Hässelby Blommor och Johanson Designs samarbete sträcker sig mer än 10 år tillbaka i tiden. Tillsammans arbetar vi fokuserat mot våra hållbarhetsmål som bland annat handlar om människors välbefinnande på och runt arbetsplatsen. Ett grönt kontor i symbios med väldesignade möbler skapar lugn.

Johansons planteringskärl är inte bara en snygg inredningsdetalj, de är även designade och framtagna efter specifika mått och egenskaper för att passa växter och dess behov. Genomtänkta produkter som skapar bra förutsättningar för växter att trivas och bidrar till bättre hållbarhet.

En av Johansons senaste produkter är modulsoffan Mississippi som förutom en komfortabel sittyta även ger möjlighet att kombinera med gröna växter. Ett smart sätt att integrera biofili i allmänna utrymmen.

Krukan Shima Garden med sin tidlösa design började faktiskt med en Shima-sittpuff där idén sedan utvecklade sig till ett planteringskärl. Passande nog betyder Shima ”ö” på japanska.

Genom en stor valmöjlighet på färg och form är Shima utmärkt för placera i grupp- som små öar.

Planteringskärlet Eden som även har hjul gör krukan lättare att förflyttas och hanteras efter behov.

Innan vi avslutar besöket hos Johanson Design hintar Magnus om en helt ny serie av kärl som kommer ut 2023 – det ser vi med spänning fram emot!